białko roślinne, bogate źródło makroelementów, witamin, aminokwasów i soli mineralnych. Polecany przy osłabieniach, wzmożonym wysiłku umysłowym i fizycznym, anemii, schorzeniu prostaty i rekonwalescencji. Jedna dawka to 3-5 łyżeczek, najlepiej z miodem.
Pierzga pszczela
zwiększa odporność organizmu, wzmacnia układ nerwowy. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii oraz poziom cholesterolu. Stosowanie: rozpuścić w przegotowanej wodzie (łyżeczka na pół szklanki) wieczorem i rano wypić ją na czczo.
Propolis (kit pszczeli)
posiada właściwości bakteriostatyczne, bakteriobójcze, regene rujące. Polecany w stanach zapalnych, schorzeniach górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, działa podobnie jak antybiotyki. Stosować od 15 do 25 kropli na cukier lub wodę, 2 razy dziennie, przed śniadaniem i po kolacji. Dzieci nie więcej jak po 10 kropli 2 razy dziennie.
Przygotowanie roztworu propolisowego:
50 g zalać 0,25 litra spirytusu. Każdego dnia w okresie 2 tygodni wstrząsnąć celem dobrego rozpuszczenia. Po 2 tygodniach przecedzić przez gazę i gotowe do spożycia.
Przygotowanie roztworu miodowego:
W szklance ciepłej wody rozpuścić łyżkę stołową miodu, dodać sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Pić na czczo.